Filosofie en de A&O’er: Wat kan ik hiermee ?

Themabijeenkomst BA&O regio Zuidwest Nederland op

woensdag 13 september 2017

Als A&O’ers zijn we gewend te kijken naar organisaties op een manier die voortkomt uit onze eigen kennis van systemen, modellen en veranderkunde. Logisch want we willen vat krijgen op wat er zich afspeelt om zodoende goed onderbouwde interventies en adviezen voor ontwikkeling te geven.

Wat nu als we op een andere manier naar organisaties gaan kijken? Wij zijn gewend om naast ‘met boerenverstand’ ook systematisch naar organisaties te kijken. Filosofische denkwijzen zijn systematisch, maar wel even anders. Hoe kunnen filosofische denkwijzen en inzichten daar aan bijdragen? Wat zit er nu eigenlijk achter de vraagstelling die we voorgeschoteld krijgen? Wat zijn nu de werkelijke ideeën en waarden waar het om draait in deze opdracht? Hoe kom ik daar achter want die liggen niet voor het oprapen, welke vragen ga ik stellen? Waar is deze organisatie nu mee bezig?

Laat dit maar eens over je heen komen en kijk hoe een filosoof kijkt en omgaat met een organisatie die zijn hulp inroept.

Op een confronterende wijze en met een frisse blik neem dr. Hein van Dongen ons mee op de zoektocht naar waar het nu werkelijk om draait als je met organisatie waar mensen niet goed functioneren te maken krijgt, ze mentaal afhaken en ziek worden.

Wat kunnen we leren van de filosofie als achtergrond om te duiden wat er aan de hand is bij je opdrachtgever?

Dr. Hein van Dongen (1957) is filosoof en werkzaam als filosofisch consulent, gespecialiseerd in het traceren van de invloed van conceptuele systemen op praktijksituaties. Hij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de pluraliteit van maatstaven in de wetenschap en de samenleving, titel: Geen gemene maat – over incommensurabiliteit. Sindsdien richt hij zich op de relatie tussen filosofie en vormgeving. Verder is hij o.a. docent aan verschillende onderwijsinstellingen en voorzitter van de programmaraad van Filosofie Oost-west. Recentelijk publiceerde hij (met Hans Gerding en Rico Sneller) het boek Wilde beesten in de filosofische woestijn, waarvan in 2013 de Engelse vertaling verscheen (Cambridge) en Dialoog met mensen en plekken (met Peter Buchannan en Hans Ibelings).

  • 13:30 – 14.00 uur            Inloop
  • 14.00 – 15.15 uur             Deel 1
  • 15.15 – 15.30 uur             Pauze
  • 15.30 – 17.00 uur            Deel 2
  • 17.00 – 17.30 uur            Einde en informeel samenzijn

Aanmelden via onderstaand aanmeldingsformulier. Hier inschrijven!

Locatie
WVS Groep (melden bij receptie)
Bosstraat 81
4704 RL  Roosendaal
0165 596500

Klik HIER voor de digitale routebeschrijving.

Met vriendelijke groeten,
Ton Veldman, regiobestuurder BA&O ZW